Tegyünk rendet a szavak között! Mit jelent a recycling, az upcycling, a reuse és a repurpose?

Amikor újrahasznosított terméket vásárolunk, vagy csupán érdeklődünk az újrahasznosítás iránt, érdemes tisztában lennünk a „recycling”, „upcycling”, „reuse” és „repurpose” kifejezések jelentésével és fontosságával. Ezzel a tudásunkkal felvértezve, tudatos vásárlói döntéseinkkel nekiindulva hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz.

 

farmergardrób

 

  • Recycling: Az újrahasznosítás (recycling) az elhasználódott anyagokat újra felhasználó ipari folyamatot jelenti. Ennek során a használatból már kivont anyagokat feldolgozzák, majd újra előállítják belőlük az eredeti, vagy más, hasznosítható termékeket. Az újrahasznosítás folyamatában az anyagokat vágják, darabolják, összetömörítik, szálakra szedik, vagy beolvasztják, hogy ezáltal olyan nyersanyagot nyerjenek, amelyek új termékek előállításához használhatók. A recycling az egyik módja annak, hogy csökkentsük az új anyagok, nyersanyagok előállításának szükségességét és az eldobható hulladék mennyiségét. Például ilyen módon hasznosítanak újra papírt, műanyagot, üveget, fémet, textilt. Sőt, még farmer ruházatot is, amiből útalapot készítenek.

 

ukuleletok1

 

ukuleletok2

 

  • Upcycling: Az upcycling azt jelenti, hogy a már meglévő termékeket vagy anyagokat oly módon használják fel, hogy a régiből egy magasabb értékű, újrahasznosított terméket hozzanak létre. Az upcycling során az eredeti termék funkciója és értéke növekszik. Ez általában kreatív és innovatív megoldásokat igényel, és segít csökkenteni a hulladék mennyiségét. Ide sorolhatók a JeansHacker termékek is, ha szeretnénk elhelyezni őket az újrahasznosítási fogalmak palettáján.

 

  • Reuse: A használati tárgyak újrafelhasználása (reuse) azt jelenti, hogy a már meglévő termékeket egyszerűen újrahasználjuk, vagyis a régi tárgyainkat újra használni kezdjük ahelyett, hogy újakat vásárolnánk. Ez szintén segít csökkenteni a szemét mennyiségét és bizonyos esetekben pénzt takarít meg a vásárlónak. Például, ha a régi, de még használható holmijainkat eladjuk az interneten, a bolhapiacon, vagy a kisebb testvérek a nagyobbak kinőtt ruháit, cipőit hordják tovább, illetve ha a gardróbunk fölöslegessé vált darabjait másnak adjuk, eladományozzuk. (De ide tartozik az is, ha kölcsönadjuk az esernyőnket, vagy pár könyvünket, ám soha nem kapjuk őket vissza… 😊)

 

 

komódelőtte

 

komódkész

 

Repurpose: A használati tárgyak átértelmezése (repurpose) azt jelenti, hogy az eredeti céljuktól eltérően használjuk fel a már meglévő dolgainkat. Ez segít meghosszabbítani a tárgyak élettartamát és csökkenteni a szemét mennyiségét. Például a régi gumiabroncsból ülőkét, kávékapszulából ékszert készíthetünk, vagy a nagymama kedvenc régi lábosát virágalátétnek használjuk a teraszon. A JeansHacker termékeknél is gyakran megfigyelheted, hogy új funkciót kapnak a korábban más módon megszokottá vált tárgyak, a ruhadarabok egyes elemei: például a zippzárból fogantyú lesz egy neszeszeren, vagy táskapánttá lényegül át egy régi nadrágszíj.

 

reuse

 

Fontos megérteni, hogy a „recycling”, „upcycling”, „reuse” és „repurpose” kifejezések mögött lévő cselekedetek, tevékenységek és erőfeszítések mindegyike segít a hulladék mennyiségének csökkentésében, és elősegíti a fenntarthatóbb jövőt. Ha tudatosan vásárolunk és ezeket a lehetőségeket szem előtt tartjuk, hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is. Ha tudjuk, hogy az általunk beszerzett terméknek mi a története, ki és milyen körülmények között készítette, vagy mi lesz a sorsa használat után, akkor könnyebb döntést hozni arról, hogy milyen terméket válasszunk.

Természetesen JeansHackert 🙂