Szilvát szemétért - egy mesebeli tanulság a környezettudatosságról

Az emberiség egyik legnagyobb kihívása napjainkban az életünk során felhalmozott hulladék mennyiségének kezelése és csökkentése. Egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fenntartható megoldásokra, hogy csökkentsük a környezetünkre gyakorolt ​​negatív hatásokat. Az újrahasznosítás az egyik leghatékonyabb módszer, amely segíthet ebben a küzdelemben.

 

20230201_142813

 

Most megosztom veled az én történetemet arról, hogy mi indíthatta el a környezettudatos gondolkodásomat. Gyermekkoromban gyakran tettünk fel bakelit meselemezeket, és nagyon szívesen meghallgattam újra és újra a Szilvát szemétért című mesét. Röviden leírom ezt a kis történetet:

Egy egyszerű parasztember szeretné a fiát megházasítani végre, de sehol egy jóravaló menyecske. 😇 Elhatározza, hogy próbát tesz az eladósorban lévő lányok portáján. 🏡🏡🏡 Elindul hát egy szekérnyi szilvával, és utcáról utcára járva kiabálja, hogy "Szilvát szemétért!" Jönnek is a lányok-asszonyok,👵👱‍♀️👩‍🦰 hozzák a szemetet vödörszámra, és nagyot csodálkoznak, 😲 mert ilyet még bizony nem hallottak. Talán bizony megbolondult a vénember?! De az öreg valóban ad nekik szilvát. 🤝 Mígnem jön egy hajadon leány, aki a kötényében csak egy kevéske szemetet hoz. - Nekem csak ennyi van, 🤭 azt is a szomszédoktól kaptam, amiért segítettem összesepregetni, hátha én is kapok egy kis szilvát 💜. Na 🤔 - gondolta az ember - megvan a menyecskének való. Biztosan nagyon tiszta, rendes, takaros lány. Hazaviszi a fiához, nagy lakodalmat csapnak, és boldogan élnek, 😍😍 míg meg nem halnak... 

Igazi értékekről, egyszerűségről, és kicsit a környezettudatosságról is szólt nekem ez a mese, bár akkor ezt még nem tudtam, és biztos nem is akartam megfogalmazni, egyszerűen csak elgondolkodtam, hogy ahaaa, így is lehet... ez nekem tetszik! 😊

 

20220909_085958
 
 

A Szilvát szemétért c. mesének köszönhetően mindig is éreztem a környezettudatosság fontosságát (és azt, hogy ezzel még akár párt is lehet találni), még ha nem is tudatosítottam teljesen ezt a gondolatot magamban. A történet egyszerűsége és mélyebb üzenete valahogy arra ösztönzött, hogy körültekintőbben és felelősebben bánjak a természettel és a környezettel.

Ez a gyermekkori élmény később, felnőttként is folyamatosan inspirált, amikor elkezdtem gondolkodni azon, hogyan tudnék én is hozzájárulni a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz. A farmer újrahasznosítása az egyik terület volt, amely felkeltette az érdeklődésemet és szenvedélyemet, hiszen egy egyszerű, hétköznapi anyag újrahasznosítása hatalmas potenciállal bír a hulladék csökkentése és a környezet védelme szempontjából. 

Ezen az úton haladva sikerült számos eredményt elérnem, melyek nem csupán személyes elégedettséget jelentettek számomra, hanem ennél többet: reményt és inspirációt adtak másoknak is a fenntartható életmód felé való elmozduláshoz. A közösség támogatása és az együttműködés másokkal szintén kulcsfontosságú volt az út során, és úgy érzem, hogy a mesében rejlő egyszerű, mégis mély üzenet mindvégig elkísérte az erőfeszítéseimet.

Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy merjen álmodni és cselekedni is egy fenntarthatóbb jövőért. Ez a meséből származó egyszerű tanulság mindannyiunk számára útmutatást nyújthat abban, hogy hogyan léphetünk előre a környezetünkért.

 

20230203_120233